Wat is relatietherapie?

Een relatie opbouwen en onderhouden vergt veel aandacht en hard werken, want er zijn altijd verschillen tussen partners. Deze verschillen kunnen verrijkend zijn, maar ze kunnen ook zorgen voor irritaties en ruzies. Het vraagt de nodige vaardigheid van beide partners om een relatie levend te houden. Het lukt niet altijd even goed om dat samen voor elkaar te krijgen.

Vaak wordt er een drempel ervaren om in relatietherapie te gaan. Relatieproblemen los je tenslotte in eerste instantie onderling op en niet zo snel met de hulp van een buitenstaander. Wanneer je er echter samen niet meer uitkomt kan de hulp van een onafhankelijke derde heel zinvol zijn.

Werken aan jullie relatie

In het eerste gesprek zullen we jullie hulpvraag helder gaan maken. Mijn ervaring is dat er tijdens dit gesprek al snel duidelijk wordt welke relatieproblemen er spelen en wat de kern van het probleem is. Na deze eerste kennismaking kunnen jullie beslissen of mijn manier van werken aansluit bij jullie hulpvraag en of jullie het gevoel hebben bij mij op je plek te zijn.

De basis van waaruit ik met koppels werk is de Gestaltpsychologie. Dat betekent dat ik mij met name richt op de communicatie en wisselwerking tussen jullie. We zullen ons in eerste instantie richten op ongewenste patronen en gewoontes die in de loop van de tijd in de relatie zijn ontstaan.

Nadat deze eerste stap is gezet krijgen de meeste mensen weer meer zicht op elkaar en de relatie. Vervolgens zullen we een volgende stap moeten gaan maken en nemen we de tijd om jullie relatie verder te onderzoeken. Doordat de vertrouwde en niet gewenste patronen stoppen zal er meer ruimte, bewustzijn en aandacht ontstaan voor jullie persoonlijke gevoelens en ervaringen.
Door deze zaken in een veilige setting en in het bijzijn van een therapeut te onderzoeken en uit te spreken kan er (weer) een gevoel van verbondenheid ontstaan.

Naast de sessies in mijn praktijk zal ik ook opdrachten voor thuis meegeven. Mijn ervaring is dat relatietherapie over het algemeen een vrij kortdurend traject is. Na een aantal sessies kan er al veel helder en duidelijk worden.

Ervaringen

Wij hebben lang getwijfeld om samen in therapie te gaan.Dit was echter de beste beslissing ooit.Wij hebben Kim ervaren als een prettige en doortastende therapeut,die ons veel nieuwe inzichten heeft gegeven.

T&S

Ervaringen

Deze vorm van therapie heeft ons in een kort tijdsbestek praktische tools gegeven om om te gaan met een situatie die wij als moeilijk ervaarden. Kim is een emphatische therapeut en zonder partij te kiezen kan zij snel schakelen. Daarnaast weet zij de kern te raken.

P&K

Ervaringen

Kim is iemand waarbij wij het gevoel hadden alles te kunnen vertellen.

A&J

kim boersema relatietherapeut

Afspraak maken of contact opnemen

  Onderwerpen voor relatietherapie kunnen zijn:

  • We hebben steeds ruzie en weten zelf eigenlijk niet meer waar het over gaat. Het lijkt wel alsof we elkaar niet meer begrijpen.
  • We denken serieus aan scheiden. We zijn elkaar kwijtgeraakt en hebben het gevoel dat we niet meer bij elkaar passen.
  • Ik ben verliefd geworden op iemand anders. Wat betekent dit voor onze relatie en wat nu?
  • Ik ervaar te weinig intimiteit. Ik voel me niet meer gewenst en begrepen door mijn partner.
  • Houd ik nog wel van mijn partner? Ik ben in de war en weet niet meer wat ik voel.
  • Onze relatie is in een sleur beland, hoe komen we hieruit? We voelen ons niet meer verbonden en hebben het gevoel dat we vastzitten.

  Dan zou relatietherapie een mooi middel kunnen zijn om hier samen uit te komen. Uiteraard is het mogelijk dat jullie hulpvraag hier niet bijstaat, neem dan gerust contact met mij op.

  Relatietherapie kan o.a. helpen bij:

  • Het oplossen van conflicten
  • Doorbreken van negatieve patronen
  • Het leren van effectieve communicatie
  • Het omgaan met jaloezie
  • Het vinden van emotionele stabiliteit en verbondenheid
  • Het versterken van de intimiteit en seksualiteit

  Ik weet dat het vaak niet gemakkelijk is om hulp te vragen voor relatie problemen, maar ervaar in de praktijk dat mensen uiteindelijk blij zijn dat ze stap gemaakt hebben om te gaan doorbreken waar ze samen niet uitkomen. Relatietherapie kan er echt voor zorgen dat jullie weer van elkaar gaan genieten en op een positieve manier samen verder kunnen.