Vreemdgaan, (liefdes) affaire, verliefd op een ander

praktijk voor relatietherapie

Vreemdgaan, (liefdes) affaire, verliefd op een ander

In mijn praktijk begeleid ik als relatietherapeut veel cliënten met problemen rondom overspel. Je kunt bij mij  terecht als een van jullie is vreemd gegaan/vreemdgaat of verliefd is op een ander. Het kan zijn dat; je zelf bent vreemd gegaan of een affaire hebt en niet weet wat je moet doen. Dat er door overspel een relatiecrisis is ontstaan of is je partner vreemd gegaan en wil je er met iemand over praten, uitzoeken of je relatie nog kans heeft?

Wanneer je ontdekt dat je partner is vreemd gegaan, of als jijzelf een affaire hebt die uitkomt, staat jullie wereld ineens op z’n kop. Het voelt onveilig, maakt bang, woedend, verdrietig en onzeker. Vaak is er ook twijfel en schaamte.  Vreemdgaan heeft veel impact. Als het je overkomt, kan je het gevoel hebben dat dit nooit meer goed komt. Maar het hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Mijn ervaring is dat de relatie verbreken vaak niet nodig is en je er zelfs samen sterker uit kunt komen.

Stoppen na vreemdgaan

Uiteraard zijn er ook situaties waarin er wel wordt besloten om de relatie te verbreken. Het is mogelijk dat de relatie emotioneel al voorbij was, dat het vreemdgaan een manier was om de relatie te verbreken. Soms voel je heel sterk: hiermee kan ik niet verder, omdat het bijvoorbeeld te ernstig is , het de zoveelste keer of zoveelste ontrouwe partner is, of het beeld van je partner is onherstelbaar beschadigd. Toch kan het ook dan goed zijn om er met een relatietherapeut naar te kijken, zodat je het betekenis kan geven en uiteindelijk kunt plaatsen.

Impact van vreemdgaan

Samen verder gaan na vreemdgaan is vaak heel ingewikkeld, wie voorheen degene was waar je troost bij kon zoeken, is nu juist degene die deze pijn heeft veroorzaakt. En hoe de relatie ook was , het overspel blijft altijd de verantwoording van de ontrouwe partner. Wanneer deze niet erkent en wil zien hoeveel pijn hij/zij de ander heeft aangedaan, is er geen kans dat de relatie dit gaat overleven. In het proces naar herstel is het dus onmisbaar dat de overspelige partner deze gevoelens ziet, erkent, meevoelt en zijn/haar verantwoordelijkheid neemt door te luisteren en te proberen te geven wat de ander nodig heeft.

Mijn ervaring is dat de overspelige partner het vaak moeilijk vindt om de emoties die het vreemdgaan, bij zijn of haar partner te weeg brengt, onder ogen te zien. Het is confronterend om iedere keer opnieuw te moeten ervaren dat je de ander pijn hebt gedaan. Dit proces samen aangaan en dragen vraagt zeker motivatie en vaardigheden. Dit zijn aspecten waarin relatietherapie bijdraagt om jullie handvaten en inzichten te geven in de ontstane situatie.

Relatietherapie na overspel

Het is voor de meeste mensen moeilijk om met vreemdgaan om te gaan. De angst, stress en boosheid kunnen zo hevig zijn dat goed praten en constructief denken en handelen niet lukt. Je zit vol vragen. Heeft onze relatie nog kans? Wat zegt het vreemdgaan over onze relatie? Over je partner? Over jou? Is het vertrouwen voor altijd weg en kan ik daar mee leren leven? Allemaal vragen waar jullie in relatie therapie verder naar gaan kijken.

Als relatietherapeut help ik jullie in eerste instantie met crisis management, zodat de rust weer terugkeert. Daarna is het zinvol om verder te onderzoeken hoe de affaire heeft kunnen gebeuren. Tevens zal er verwerkt moeten worden dat deze crisis in jullie relatie gebeurd is, hoe jullie allebei op je eigen manier je pijn kunt helen en je je stukje bij beetje weer kwetsbaar kunt gaat opstellen.

Op een gegeven zullen jullie in staat zijn een streep te zetten onder het verleden. Dit betekent niet dat je er geen pijn meer van ervaart, maar het wordt een keuze om de affaire niet meer jullie liefde te laten beheersen.

Hoe meer inzicht en handvaten jullie hierover krijgen, des te betere keuzes kunnen jullie maken voor de toekomst. We onderzoeken, als jullie verder willen, hoe jullie nieuwe relatie eruit komt te zien. Jullie zullen leren over hoe het anders en beter kan. Veel koppels merken tot hun verbazing dat als ze goed door deze crisis heenkomen, hun relatie eigenlijk beter is geworden dan voorheen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *